Skak er både strategi og udholdenhed

Skak har eksisteret i flere hundrede år, og er et af de spil, som både spilles af børn såvel som voksne på ren hygge- og fritidsbasis og også samtidig dyrkes professionelt på højt plan, hvor der afholdes deciderede turneringer og store mesterskaber.

Skak er et brætspil for to personer, som typisk foregår ved, at man sidder ved et bord overfor hinanden og spiller. Men skak dyrkes også som et ”fjernspil”, hvor man enten spiller mod hinanden via computeren over nettet eller hvor man sender besked om sine træk til modstanderen.

Et enkelt spil skak kan sagtes tage timevis at komme igennem. Ofte spilles skak på tid, hvor hver spiller har et bestemt tidsrum til at udføre sine træk. Løber man tør for tid, har man tabt spillet.

Computeren som modstander

Man kan også spille mod computeren. Og såkaldte skakcomputere har efterhånden været kendt i ganske mange år. Og som tiden er gået er de blevet bedre og bedre og kan efterhånden sagtens match’e selv de bedste menneskelige spillere. De fleste skakcomputere kan dog indstilles i niveau, så man kan tilpasse det til sine egne evner og ønsker.

Selve spillet

Selve skakspillet foregår på et bræt med 64 felter (8 x 8). Hver spiller har 16 brikker (8 bønder, 2 tårne, 2 springere, 2 løbere samt kongen og dronningen). Det ene sæt brikker er sort, mens det andet er hvidt. Den ene spiller styrer de sorte brikker, mens den anden tager sig af de hvide.

Målet med spillet er at erobre modstanderens konge. Når det sker er spillet færdig og der er fundet en vinder. Et skakspil kan også ende uafgjort (remis), hvor der altså ingen vinder findes.

Skak kræver en god portion tålmodighed og strategisk sans. Og så er det heller ikke af vejen, hvis man besidder gode matematiske evner. Og spiller man på højt plan er udholdenhed og god fysisk form faktisk også egenskaber, som er gode at have, hvis man gerne vil klare sig godt som skakspiller.

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *