Forbedre samarbejdet i teams?

Din virksomhed har eksisteret i tre år. Det har været tre spændende år. Du har succes. Og dine medarbejdere er glade. Det skyldes en eneste ting, som du har været meget bevidst om: Du har formået at bygge et ualmindeligt godt team op. Det har heller ikke været nemt. I startede jo under Covid. Der var stadig forbud imod, hvor mange I måtte være i samme rum, dengang. Der var påbud om brug af masker – og mange jokes om bjørne banden!

Succes!

Du klarede skærene – og i dag – efter tre års ultra hårdt arbejde, kan du nu begynde at se frem til en lidt roligere tid, hvor du høster frugten af, hvad du såede.
Hvad var det så, du gjorde, siden du kan læne dig tilbage allerede nu, efter kun tre års hårdt arbejde?

Svaret er enkelt: Du sørgede for at jeres teamsamarbejde ikke gik itu. Det var sådan set nemt nok. Du fortalte dit team om, at hvis de ikke tror på din idé, så passer de ikke ind i teamet. Dem, der ikke troede på ideen fik lov til at sige op – med kompensation!

Det gode teamsamarbejde

Din tanke var, at dit teamsamarbejde skulle virke som cement i den ydelse, som firmaet tilbyder. Det der med cement, er ikke bogstaveligt ment, men billedligt. Når et teamsamarbejde fungerer som cement, så fungerer det godt – hvilket betyder, at alle uforudsete hændelser kan håndteres – hurtigt, effektivt og til alles tilfredshed.

Og hvordan fik du så bygget så godt et teamsamarbejde op i løbet af ret kort tid. Det lyder jo som en trussel: ”Tror du ikke på min idé, så må du forlade teamet”. Det var slet ikke det, du fortalte medarbejderne. Nej, du fortalte dem, at hvis de ikke passer ind i teamet, så er det nok fordi, de ikke har tillid til, at I kan løfte opgaverne i fællesskab.

Og her er det vigtige for dig: Teamsamarbejde kan kun eksistere, hvis alle er med på at udvikle samarbejdet løbende. Du vil gerne kalde det for teamudvikling overfor medarbejderne, men du er også lidt bekymret for, at den term vil gøre dem usikre. Teamudvikling bliver nemlig ofte forvekslet med personlighedsudvikling, som igen bliver fortolket som en svær proces, hvor den enkelte person evaluerer sig selv – i en endeløs rækkefølge. Sådan er det slet ikke.

Hvad er professionel teamudvikling?

Teamudvikling kan indeholde elementer af analyse af personlighedsprofiler. Det betyder dog ikke, at dine medarbejdere skal igennem en psykotest med analyse af, hvor dominerende eller generte de er. Læs denne artikel: Hvad er teamudvikling.

Du vælger derfor at tale om teamsamarbejde, når du taler med dine medarbejdere, om hvilke opgaver der skal løses – af hvem og hvordan. Det er faktisk ikke så svært. Det er bare et spørgsmål om, at I tager tiden til at finde ud af, hvem der er god til hvad – og i hvilke situationer. Og så er det et spørgsmål om, at I lader jeres egne individuelle tanker om opgaven blive hjemme i skuffen. Det handler om, at I har en fælles forståelse for opgaven og dermed opnår en fælles idé om, hvordan den løses.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *